Fifty/Fifties van het merk RUITX is een handgemaakt, ambachtelijk kussen, bestaand uit een ingenieus vlechtwerk van machinaal gebreide- en van grof geweven stroken stof. Deze kunnen in breedte variëren, wat elk kussen een uniek karakter geeft. De kussens zijn leverbaar in verschillende afmetingen. Het product vindt zijn inspiratie in de strakke geometrische lijnen en grafische patronen uit de jaren 1950.

Het kussen is customisable. Je kunt de kleuren en de volgorde van de stroken veranderen. Of de gebreide of de geweven stroken vervangen worden is aan jou, dankzij de klittenbandbevestiging is dit heel eenvoudig. Het gebreide kleurpalet doet denken aan pastel uit de  jaren 1950, de in vrolijke kleuren geschilderde huizen rond de Middellandse Zee of de vitrine van een Italiaanse ijssalon. De geweven stroken hebben de natuurlijke tinten grijs, zand of groen.

De stroken zijn gebreid van prachtig, gekleurd garen waar de ontwerpster bij toeval op stuitte in een oude, gesloten breischuur in Staphorst. De stroken worden gebreid op een 40 jaar oude Japanse breimachine, de BROTHER KH-910.

De geweven stofstroken worden met de hand geknipt en voor een ruimtelijk effect op een BERNETTE 334 DS afgewerkt met aan een zijde een zwarte lockrand en aan de andere zijde met de kleuren van de betreffende breistroken.

Ieder kussen is uniek, de variaties zijn speels en oneindig. Machines leveren het materiaal, het vlechtwerk gebeurt zoals in vroeger tijden handmatig. Ook hier geldt: Fifty/Fifties!